Aktywność fizyczna jest bardzo ważna w życiu codziennym każdego z nas. To dzięki niej redukujemy stres, tkankę tłuszczową czy pozostałe schorzenia, które towarzyszą nam każdego dnia. Dodatkowo uwalniające się endorfiny, dostarczają nie tylko pozytywnej energii, w postaci hormonów szczęścia, ale także odczuwamy ogromną przyjemność z intensywnego wysiłku fizycznego. Abyśmy mogli prowadzić zdrowy tryb życia, powinniśmy pamiętać o tym, że bardzo ważnym elementem codziennych czynności jest trzymanie się zbilansowanej i odpowiedniej diety.
Prawidłowa dieta, powinna dotyczyć wszystkich grup wiekowych. Dzięki piramidzie żywieniowej, jesteśmy w stanie sami przygotowywać posiłki, uwzględniając potrzeby energetyczne każdego produktu żywieniowego. Aby nasza dieta była zróżnicowana i bogata w wartości odżywcze, najczęściej w ciągu dnia powinniśmy sięgać po warzywa i owoce. Dzięki posiłkom warzywno- owocowym, dostarczymy do organizmu wysoką zawartość błonnika pokarmowego, antyoksydantów i wiele witamin i minerałów. Kolejną grupą produktów, które powinny towarzyszyć nam każdego dnia, to produkty zbożowe. Produkty pełnoziarniste są źródłem witamin z grupy B oraz składników mineralnych. Uzupełnieniem diety z całą pewnością będą produkty mleczne, które są źródłem wapnia. Bardzo istotnym elementem jest spożycie mięs, jaj, ryb minimum dwa razy w tygodniu. Warto ograniczyć spożycie czerwonego mięsa. Produkty, które powinny być najbardziej ograniczone to są słodycze, sól oraz przetworzone produkty. Uzupełnieniem naszej zbilansowanej diety będzie woda. Dlatego powinniśmy ją pić codziennie ok 2 litrów. Najważniejsze, aby dieta była zróżnicowana i bogata w składniki mineralne.
Zróżnicowana piramida żywieniowa
W zależności od tego czy jesteśmy weganami, wegetarianami czy osobami, które są uczulone na konkretne alergeny, nasza piramida żywieniowa będzie się znacząco różnić. Dlatego warto zastąpić alergeny, produktami, które możemy przyswajać i nie wpłyną one negatywnie na nasze zdrowie. Weganie powinni spożywać roślinne produkty bogate w wapń i witaminę B12. Wegetarianie zamiast produktów mięsnych powinni wprowadzić produkty bogate w białko, czyli nasiona z roślin strączkowych, orzechów czy nasion. Osoby będące na diecie bezglutenowej, powinny wybierać produkty pozbawione glutenu i białek pszenicy.