Dania dietetyczne to takie, które dostarczają dużo energii, a jednocześnie zawierają mało kalorii. Potrawy dietetyczne mogą mieć nawet o połowę mniej kalorii niż dania przygotowane w tradycyjny sposób.
Spożywanie dań dietetycznych pozwala cieszyć się piękną sylwetką, zdrowiem i doskonałą formą fizyczną.
Jednak czy potrawy dietetyczne mogą być równie smaczne jak zdrowe? Oczywiście! Należy przestrzegać kilku zasad, bawić się smakami i eksperymentować, a z pewnością każdy znajdzie dla siebie dania smaczne i zdrowe!
- przygotowanie potraw dietetycznych
Dania możesz przygotowywać tak, jak lubisz, nawet smażyć! Staraj się jednak trzymać kilku podstawowych zasad:
- usmażone potrawy odsącz na ręczniku papierowym. W ten sposób możesz „zaoszczędzić” nawet 50 kcal
- nie jedz smażonej ani gotowanej skóry kurczaka. To w niej gromadzi się najwięcej tłuszczu
- śmietanę zamień na mleku lub jogurt
- majonez zastąp jogurtem naturalnym
Eksperymentuj ze sposobem przygotowania dań. Przyrządź obiad na parze, upiecz bez dodatku tłuszczu lub ugrilluj. Być może nowa metoda przygotowania przypadnie Ci do gustu, odkryjesz nowy smak, a przy okazji będziesz zdrowsza.
- składniki
Pamiętaj, aby zawsze wybierać produkty świeże. Zasada jest jedna i prosta, im krótszy termin przydatności do spożycia i skład, tym produkt jest lepszy, zdrowszy i smaczniejszy. Wypróbuj nowe warzywa, owoce, połączenia smakowe. Baw się składnikami, łącz je w nietypowy sposób, a być może wyczarujesz coś naprawdę smacznego i zdrowego. Pamiętaj, im lepszy produkt, tym lepsze danie!
- dodatki
To zioła i przyprawy wydobywają z potrawy to, co najlepsze. Używaj dużo przypraw! Sól zastąp kolendrą, ziłami prowansalskimi, kuminem, kurkumą, pietruszką, lubczykiem, curry… Spróbuj nowych przypraw, mieszaj i ciesz się nowymi aromatami. Pamiętaj, że zioła i przyprawy nie tylko nadają smak potrawie, ale wpływają na prawidłowe trawienie oraz pracę jelit.
Każde danie, przy którego przygotowaniu zastosujesz się do powyższych zasad z pewnością będzie zdrowe i smaczne.