Catering dietetyczny, czyli tak zwana dieta pudełkowa, to specjalnie przygotowany zestaw posiłków, które są dostarczane do twojego domu lub pracy. Dieta w tej formie jest komponowana w zależności od indywidualnych oczekiwań klienta. Z tego typu cateringu mogą korzystać zarówno osoby odchudzające się, jak i alergicy, wegetarianie czy osoby zmagające się z cukrzycą.
Na czym polega catering dietetyczny?
Catering dietetyczny tworzony jest przez specjalistów w dziedzinie żywienia i w oparciu o indywidualne potrzeby oraz upodobania klienta. Przed skomponowaniem diety, z klientem przeprowadzany jest wywiad, w którym rozpoznawane są preferencje smakowe klienta, jego potrzeby związane z dietą i ograniczenia związane np. z chorobami lub alergią. Na podstawie tych informacji zostaje ułożony plan diety np. zestaw 5 dietetycznych posiłków, które codziennie, o wybranej przez klienta porze, zostają dostarczone pod jego drzwi.
Dla kogo jest catering dietetyczny?
Każdy, kto pragnie schudnąć lub po prostu zacząć się zdrowo odżywiać może skorzystać z oferty cateringu dietetycznego. Dieta może również zostać skomponowana na potrzeby:
- osób cierpiących na alergię pokarmową
- diabetyków
- osób zmagających się z chorobami serca
- wegetarian
Osoby, które zdecydują się na catering dietetyczny, mogą skorzystać z zestawu diet odchudzających np. 1000 lub 1500 kcal oraz diet specjalistycznych przeznaczonych np. dla sportowców, matek karmiących lub diabetyków.
Catering dietetyczny a jedzenie domowe
Zamawianie cateringu dietetycznego ma kilka zalet i przewag nad jedzeniem przygotowywanym w domu.
- dokładna znajomość kalorii – ważną zaletą diety pudełkowej jest dokładnie sprecyzowana wartość kaloryczna każdego posiłku. Samodzielna kontrola kalorii bywa trudna, czasochłonna i nie zawsze precyzyjna. Nie każdy zna zasady prawidłowego łączenia produktów. W takiej sytuacji warto zdać się na doświadczenie i wiedzę specjalistów, którzy pomogą nam skomponować prawidłowe menu
- czas – catering dietetyczny to idealne rozwiązanie dla osób, które nie mają czasu na codzienne przygotowywanie posiłków. Warto zauważyć, że nie o samo gotowanie chodzi, ale również o czas poświęcony na zakupy, stanie w kolejkach czy zmywanie
- wygoda – każdego dnia rano klient otrzymuje zestaw z daniami na cały dzień, które musi jedynie odgrzać
regularność – problemem wielu osób jest trzymanie się zasady regularności spożywania i przygotowywania posiłków. Nie zależnie od tego, na jakiej diecie jesteśmy, ważna jest regularność. Otrzymując np. 5 gotowych posiłków łatwiej jest pilnować się, aby jeść regularnie co trzy godziny